Nyheder

OpenAI risikerer (måske) konkurs


Photo by Levart_Photographer on Unsplash
Mark Sinclair Fleeton

Journalist

   Læsetid 3 minutter
Array

Den israelske software udviklingsvirksomhed, Similarweb, der bla. specialiserer sig i webanalyse, udgav den 2. august 2023 et blogindlæg, på deres hjemmeside, hvori de fremlagde tal for at brugen af ChatGPT var dalende. Af indlægget fremgår det, at den globale trafik til chat.openai.com i juni måned var faldet med 9,7 % og 9,6 % i juli måned. I USA var faldet helt oppe på 15 % i juni, men dog kun 4 % i juli. Det fik en række medier, herunder India TimesFirstpost.comtechtimes.com og interestingengineering.com til at spekulere i en foranstående konkurs for OpenAI, der står bag ChatGPT.

Nærliggende konkurs forudsagt

Med til historien hører, at ChatGPT har været en af hvis ikke den hurtigst voksende forbruger applikation nogensinde med 1,5 mia. besøgende, ifølge Smilarwebs egne tal. Ikke desto mindre gik onlinemediet Analytics India ud med historien om, at medmindre OpenAI fik tilført yderligere kapital, så ville man gå konkurs ved udgangen af 2024. Både India Times og Analytics India baserer udover Similarwebs tal på en undersøgelse fra Investopedia, der ikke mener at markedet er klar til,  at virksomheder som OpenAI går på børsen endnu. Samtidigt vurderer deres kilder, at OpenAI sidste år table omkring 540 mil. Dollars under udviklingen af ChatGPT.

Årsagerne til faldet

Udover faldet i brugerbasen, så mener Interesting Engineering, at OpenAI’s finansielle problemer også skyldes dels øget konkurrence fra chatbots som fx Bing og Bard (Google og Meta). Et andet problem for AI-området generet er forsyningsproblemer. Modeller som GPT-4 er stærkt afhængige af coputerkraft og der er forsat mangel på business-level GPU-er (Graphics Processing Unit – blandt venner grafikkortet). Konkurrencen fra Elon Musks xAI, kan muligvis også begynde at mærkes. Ifølge tal fra Similarweb ligger over en fjerdedel af ChatGPT i aldersgruppen mellem 18-24 og det kan også være en trussel mod OpenAI’s vækstmuligeheder.

Men er det nu også en historie

Der synes dog ikke endnu at være seriøse miner hos større og mere etablerede medier, som BBC, New York Times, The Guardian, der dækker AI-området tæt. Heller ikke hos mere specialiserede større medier på området, som Wired, The Verge, TechCrunch eller andre medier med interesser på AI-området, har historien fundet vej til spalterne. Det kan have en vis sammenhæng med at Microsoft i januar måned i år annoncerede, at de investerede 10 mia. dollars i OpenAI og ikke siden har været ude og give udtryk for manglende tillid til virksomheden. En anden grund til faldet kan måske også findes i den store unge brugergruppe, mange studerende. Juni og juli måned ligger gerne i sommerferien og universiteterne starter op igen til september.

99 views